Zelená pražená pšenice frikeh s kuřetem

Frikeh s kuřetemO zelené pražené pšenici už jsem jednou psala, a to tady  . Jen ve zkratce – je to pšenice, která se sklízí před uzráním, pak se griluje a suší, nakonec se zrna drtí na větší nebo menší kousky. Surovina je to dražší než rýže nebo bulgur, ale výrazné chuti, kouřové (když narazíte na dobrou, u průměrné bude chuť asi k nerozeznání od obyčejné pšenice, ale to je tak se vším), proto se používá hlavně při slavnostnějších příležitostech, pro návštěvy a podobně. Frikeh s kuřetemV syrské kuchyni se v tomto jídle kombinuje frikeh s rýží, vrství se spolu s masem na sebe, ale je to prý specialita hlavně v Alepu, já rýži vypustila. Kuře můžete nahradit jiným masem, tradiční je jehněčí, ale už takhle je to pokrm dost nezvyklé (ale vynikající!) chuti, tak spíš opatrně :-). Hotové jídlo se podává se zeleným salátem s mátou a rajčaty, jen lehce ochuceným citrónovou šťávou a olivovým olejem a s ayranem, což je ředěný solený jogurt. A teď tedy recept – frikeh s kuřetem:

pro 4 osoby

Frikeh s kuřetem300 g zelené pšenice
6 kuřecích horních stehen
1 cibule
1 rajče
2 kávové lžičky ras-el-hanout
5-6 zrnek kardamomu
2 bobkové listy
sůl, pepř
olej

100 g směsi mandlí, piniových oříšků a pistácií (můžeme použít i jen mandle)

V hrnci rozehřejeme olej, rychle orestujeme cibuli, přidáme ras-el-hanout, nakrájené rajče a osolené a opepřené maso a chvilku opékáme. Frikeh s kuřetemPak zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené, přidáme kardamom a bobkový list a vaříme asi hodinu, hodinu a půl, až je maso úplně měkké. Maso vyjmeme a do vývaru nasypeme frikeh, opraný pod studenou vodou.Pokud je v hrnci málo tekutiny, přilijeme vodu, nedokážu říct přesně, kolik, aby byla pšenice ponořená. Vaříme mírným varem, kontrolujeme a případně přiléváme vodu. Frikeh s kuřetemMezitím si na pánvi nasucho opražíme směs oříšků a mandlí, obereme maso z kostí a připravíme salát a ayran (jogurt naředíme vodou v poměru 2 : 1 a osolíme podle chuti). Když je pšenice měkká, což trvá přibližně 30 minut a tekutina je odpařená,  můžeme serírovat. Frikeh navršíme na mísu, povrch poklademe kousky vařeného masa a nakonec posypeme hustě směsí opražených oříšků. Můžeme pojídat teplé i vlažné, studené z ledničky to asi nebude ono.

Frikeh s kuřetem

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.