Abych dohnala tu dlouhou absenci, jsem tu zase s novým receptem. Zeleninová polévka v dnešním podání je jemný krém, který se přidáním pečené okořeněné dýně změní na lahůdku. V tom kontrastu je kouzlo. Tady je recept:
Zeleninová polévka s pečenou dýní
300 g celeru
1 velký pórek, bez zelené části
polovina bulvy fenyklu
1 cibule
2 stroužky česneku
kostka zeleninového bujónu
100 ml smetany na šlehání
sůl, pepř, mletý kmín
20 g másla a pár lžic olivového oleje
asi 400 g oloupané očištěné dýně, nakrájené na silnější plátky
olivový olej
sůl, pepř, špetka mleté papriky a drceného kmínu nebo kmína :-)
zelené bylinky na posypání polévky
Celer oloupeme a nakrájíme na kostky. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli, česnek a fenykl na plátky. V hrnci rozehřejeme máslo a olej a zpěníme na něm cibuli, česnek a fenykl. Posypeme lžičkou drceného kmínu (nebo kmína? ví někdo, jak to správně je, my se tu nemůžeme dohodnout), opepříme, chviličku restujeme a přidáme ostatní zeleninu. Zalijeme vodou tak, aby zelenina byla akorát ponořená a přihodíme kostku bujónu. Rozmícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme, až je zelenina měkká. To může trvat zhruba půl hodiny. Stáhneme z ohně a vlijeme smetanu, rozmixujeme ponorným mixérem, ochutnáme a případně dosolíme.
Mezitím si troubu rozehřejeme na 180°C
Dýni v misce smícháme s kořením, solí a olejem, rozložíme na plech an papír na pečení a pečeme 20 minut.
Polévku podáváme s kousky dýně, posypanou třeba jarní cibulkou.
Dobrou chuť!
2 komentáře
drceného kmínu…na 100%
Díky za odpověď, Ejo. Asi to tak bude :-).