Zimtsterne

Vánoční pečení je už asi v plném proudu. Do všech těst patří žloutek, takže se nám hromadí bílky. V dnešním receptu můžeme aspoň část bílků hezky využít. ZimtsterneOriginální recept na zimtsterne neobsahuje mouku, ale hvězdičky jsou podle mého potom hodně tvrdé. S přídavkem mouky se chovají ukázněněji a během pár dnů hezky změknou.

 

200 g mletých mandlí
160 g hladké mouky
60 g cukru krupice
100 g cukru moučka
3 kávové lžičky skořice
2 bílky (60 – 70 g)

Na polevu:
150 g cukru moučka
1 bílek, ušlehaný do sněhu
pár kapek vanilkového aromatu nebo citrónové šťávy

V míse smícháme mleté mandle, mouku, cukry a skořici. Přidáme sníh, ušlehaný z bílků a zpracujeme těsto, až vytvoří hladkou kouli.Zimtsterne

Troubu zahřejeme na 150°C.

Těsto po menších částech rozválíme na pomoučeném válu na placku o tloušťce od 0,5 do 1 cm, vykrájíme hvězdičky a rozložíme je na plechy na pečící papír. Pečeme  7 – 10 (maximálně!) minut.

Sníh z jednoho bílku smícháme s přesátým cukrem, přidáme vanilku nebo citrónovou šťávu, dobře promícháme.

Vychladlé hvězdičky potřeme polevou – nakonec jsem je natírala prstem, šlo to bezkonkurenčně nejlépe, vedlejším účinkem byla ale značná ulepenost – a necháme dobře zaschnout.
Uchováváme v hermeticky uzavřené krabici.

ZimtsterneDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

3 komentáře

  • Eja napsal:

    Pokud by chtěl někdo recept vyzkoušet – dejte pozor na velikost vajec, resp. výsledné množství bílků. Použila jsem malá vajíčka z eko chovu – naštěstí jsem měla ještě další dva bílky. S prvními dvěma to nedrželo vůbec pohromadě, teprve s došleháním sněhu z dalších dvou jsem se dostala na rozumnou použitelnou konzistenci. Teď jsou moc dobré, popatlání polevou až zítra.

  • Petra napsal:

    Upravila jsem množství bílků uvedením váhy, snad to pomůže.

  • Eja napsal:

    Děkuji jménem těch, co by chtěli recept zkusit.
    Velikost žloutků těch eko-prťousků v jiných receptech nevadila, ale velikost bílků ano – ale to mne taky mohlo napadnout hned. Rozhodně do polevy rovnou dva.
    Ale jsou moc dobré, rozhodně se netváří, že by chtěly tvrdnout – jak je tady tak průběžně testuji :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.