Vánoční pečení je už asi v plném proudu. Do všech těst patří žloutek, takže se nám hromadí bílky. V dnešním receptu můžeme aspoň část bílků hezky využít. Originální recept na zimtsterne neobsahuje mouku, ale hvězdičky jsou podle mého potom hodně tvrdé. S přídavkem mouky se chovají ukázněněji a během pár dnů hezky změknou.
200 g mletých mandlí
160 g hladké mouky
60 g cukru krupice
100 g cukru moučka
3 kávové lžičky skořice
2 bílky (60 – 70 g)
Na polevu:
150 g cukru moučka
1 bílek, ušlehaný do sněhu
pár kapek vanilkového aromatu nebo citrónové šťávy
V míse smícháme mleté mandle, mouku, cukry a skořici. Přidáme sníh, ušlehaný z bílků a zpracujeme těsto, až vytvoří hladkou kouli.
Troubu zahřejeme na 150°C.
Těsto po menších částech rozválíme na pomoučeném válu na placku o tloušťce od 0,5 do 1 cm, vykrájíme hvězdičky a rozložíme je na plechy na pečící papír. Pečeme 7 – 10 (maximálně!) minut.
Sníh z jednoho bílku smícháme s přesátým cukrem, přidáme vanilku nebo citrónovou šťávu, dobře promícháme.
Vychladlé hvězdičky potřeme polevou – nakonec jsem je natírala prstem, šlo to bezkonkurenčně nejlépe, vedlejším účinkem byla ale značná ulepenost – a necháme dobře zaschnout.
Uchováváme v hermeticky uzavřené krabici.
3 komentáře
Pokud by chtěl někdo recept vyzkoušet – dejte pozor na velikost vajec, resp. výsledné množství bílků. Použila jsem malá vajíčka z eko chovu – naštěstí jsem měla ještě další dva bílky. S prvními dvěma to nedrželo vůbec pohromadě, teprve s došleháním sněhu z dalších dvou jsem se dostala na rozumnou použitelnou konzistenci. Teď jsou moc dobré, popatlání polevou až zítra.
Upravila jsem množství bílků uvedením váhy, snad to pomůže.
Děkuji jménem těch, co by chtěli recept zkusit.
Velikost žloutků těch eko-prťousků v jiných receptech nevadila, ale velikost bílků ano – ale to mne taky mohlo napadnout hned. Rozhodně do polevy rovnou dva.
Ale jsou moc dobré, rozhodně se netváří, že by chtěly tvrdnout – jak je tady tak průběžně testuji :-)