Salát ze zelených fazolek a nových brambor s marinovanou šalotkou a vejcem

Dnes pro vás mám jednoduchý salát ze zelených fazolek a brambor s marinovanou šalotkou, který se jednoduchým trikem stane luxusním :). Tím trikem je marinovaná šalotka, trik nezabere ani čtvrt hodiny a je velmi účinný! Když potom ještě ti ambicióznější z nás vymění vejce naměkko za ztracené vejce, bude to ještě svátečnější. A když přidáte třeba kousek lososa… Je to prima večeře pro tyhle horké dny. Tady je recept:

Salát ze zelených fazolek a brambor s marinovanou šalotkou

 Salát ze zelených fazolek a brambor s marinovanou šalotkou

Na zálivku:
3 polévkové lžíce oleje
2 polévkové lžíce octa z cidru (nebo jablečného octa)
1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
1 polévková lžíce medu
sůl, ppeř

Na salát:
asi 450 g neloupaných nových brambor
asi 450 g zelených fazolek, očištěných
pár silnějších plátků uzené pancetty, nakrájené na drobné špalíčky
4 vejce, uvařená naměkko
lžíce oleje

pár lístků máty

Na nakládanou šalotku:
60 ml octa z cidru (nebo jablečného octa)
1 polévková lžíce cukru
1/2 kávové lžičky soli
2 šalotky, nakrájené na tenká kolečka

Na zálivku prošleháme v misce všechny přísady. Osolíme a opepříme podle chuti. Dáme stranou.

Na nakládané šalotky smícháme v misce přísady na marinádu a ponoříme do ní kolečka šalotek. Necháme marinovat nejméně deset minut.

Marinovaná šalotka

Brambory omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Od chvíle, kdy se začnou vařit, vaříme asi 10 minut. Slijeme, brambory rozkrojíme napůl a dáme stranou. Fazolky uvaříme v osolené vodě, vaříme asi 10-12 minut, aby byly ještě hezky pevné. Slijeme a ochladíme v míse se studenou vodou, čímž zachováme pěknou zelenou barvu. Znovu scedíme a dáme stranou.
Na pánvi rozehřejeme lžící oleje, opečeme špalíčky pancetty, vyjmeme je z pánve. na jejich místo dáme brambory a opékáme dozlatova.

Opečené brambory dáme do mísy, přídáme fazolky, pancettu a zálivku. Promícháme. Přidáme kolečka okapané marinované šalotky, lístky máty, obložíme půlkami vajec naměkko a podáváme.

Dobrou chuť!

 Salát ze zelených fazolek a brambor s marinovanou šalotkou

Print Friendly, PDF & Email

4 komentáře

  • Eja napsal:

    No konečně, pořád koukám co bude nového.
    A tohle anoooo, to dávám na seznam co dobrého vytvořit.
    Dík.

  • Petra napsal:

    Snažím se polepšit :). Ten dnešní recept by se ti také mohl líbit…

  • Lišková napsal:

    Výborné! Brambory, fazolky, šalotka – vše z naší zahrady.Pancettu jsem nahradila anglickou slaninou. Manžel to okomentoval:“Mimořádně dobrý oběd, tenhle recept nezapomeň!“ Skutečně, mana nebeská.

  • Petra napsal:

    To mě moc těší! Ta šalotka je kouzelná. Díky. Petra.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.