Hráškové gazpacho s okurkou a mátou

Moji milí věrní čtenáři! Po tolika měsících jsem se konečně odhodlala zase publikovat. Jelikož mám motivaci – slíbila jsem jedné milé duši tenhle recept na úžasně osvěžující variaci na gazpacho. No, měla jsem ho uveřejnit na Zelený čtvrtek, ale i tak se nám bude v příštích teplých dnech hodit. Takže, nechci slibovat, ale budu se snažit se tady zase objevovat častěji. I v rámci boje za duševní zdraví, protože vzdorovat všem těm událostem, co nás obklopují, je někdy vysilující. Hlavy vzhůru a tady je recept:

Hráškové gazpacho

Hráškové gazpacho s okurkou a mátou

na zhruba 4 porce

300 g vyloupaného zeleného hrášku (může být i mražený)
300 g okurky
1 menší jarní cibulka
1 stroužek česneku
4 lžíce octa z cidru (nebo bílého vinného octa)
4 lžíce olivového oleje
velká hrst mátových listů
pár opražených lískových oříšků
sůl, pepř
150 ml studené vody

Hrášek, pokud je syrový, vsypeme do vařící vody a vaříme asi deset minut. Pokud máme mražený, stačí mu pět minut varu. Uvařený hrášek pořádne zchladíme v ledové vodě. Vsypeme ho do nádoby mixéru. Pár kuliček si necháme na ozdobu. Okurku omyjeme, podle nálady oloupeme nebo ne a necháme si stranou asi pěticentimetrový kousek na ozdobu. Z cibulky odkrojíme zelenou nať a zbytek nakrájíme na špalíčky. Okurku i cibulku dáme do mixéru, přihodíme česnek, lístky máty, přilijeme ocet a olej, osolíme, opepříme, přilijeme vodu a rozmixujeme dohladka. Servírujeme vychlazené, ozdobené hráškem, natí z cibulky, kostičkami okurky a posekanými opraženými oříšky. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.