Zatím mi odhodlání vydrželo, takže tu máme nový recept. A je to rovnou DELIKATESA! Navíc naprosto jednoduchá na přípravu, jak jinak. Nelekejte se podivností v receptu, jak jsou třeba dvě lžíce cukru, badyan, opravdu to funguje. Jediné, s čím si nevím úplně rady, byla „sladkokyselá omáčka“ v původním receptu. Nic takového doma nemám, tak jsem tam šoupla lžíci kečupu (nestydím se, kečup doma mám!) a kapku rýžového octa. Výsledek je senzační:
Panenka v kořeněné omáčce s pečenými brambory
pro 4 ne moc žravé strávníky
2 střední panenky
1 kg nových brambůrek
40 g másla
asi 2 cm kořene zázvoru
250 ml suchého bílého vína
2 snítky rozmarýnu
hrst čertsvého tymiánu
3 hvězdičky badyánu
100 ml světlé sójové omáčky
1 polévková lžíce sladkokyselé omáčky (nebo kečupu a kapky octa)
2 rovné lžíce hnědého cukru
1 polévková lžíce sezamového oleje
sůl, pepř
karotka, brokolice, červená cibule – nemusí být, ale je to dobré
Brambory umyjeme, osušíme a překrojíme napolovinu. Karotky oloupeme, rozpůlíme podélně. Brokolici rozebereme na růžičky, větší pokrájíme.
Brambory a karotku dáme na plech, posypeme nasekanými lístky rozmarýnu a tymiánem, lehce osolíme a poklademe plátky z 20 g másla.
Troubu zahřejeme na 200°C. Vsuneme plech do trouby a pečeme asi 30 minut, občas promícháme, až jsou brambory zlaté a karotka lehounce opečená.
Mezitím si očistíme a nadrobno posekáme zázvor. Panenky očistíme a ponecháme vcelku. Na pánvi zahřejeme sezamový olej a orestume zprudka zázvor, zhruba tak 2 minuty. Přidáme víno, badyán, sójovou omáčku, cukr, sladkokyselou omáčku (nebo kečup a ocet), osolíme, opepříme a povaříme odkryté asi 5 minut. Vložíme do omáčky maso, několikrát ho v omáčce převrátíme a přiklopíme. Maso dusíme asi 20 až 25 minut, podle tloušťky panenky. Během dušení poléváme šťávou. Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočívat. Omáčku zredukujeme, až je mírně sirupovitá, mimo oheň vmícháme zbytek studeného másla.
Na brokolici si rozpálíme větší pánev s trochou oleje, vsypeme na ni syrové růžičky brokolice a za stálého míchání restujeme, až je brokolice místy opečená do tmavě hněda. Trvá to na prudkém ohni asi 10 minut. Nepřidáváme při restování žádnou tekutinu, ta, kterou brokolice obsahuje, úplně stačí.
Maso nakrájíme na silnější plátky a podáváme s brambory, karotkou a brokolicí, vše polité voňavou omáčkou. Dobrou chuť!
2 komentáře
Skvele. Mela jsem obavy ale fakt vyborne.
Díky! U nás je to také oblíbený recept.