Potřebujete dezert, který je tak lehký, že ani nevíte, že ho jíte? Dezert, na který nepotřebujete víc, než pět ingrediencí a opravdu málo cukrářského umění, trpělivosti i šikovnosti? Který si můžete krásně připravit dopředu? Pak je pusinkový dort přesně pro vás. Existuje mnoho variant, my si dnes stvoříme tu čokoládovou (tu nejlepší!). Ne nadarmo se ve francouzštině tenhle dezert jmenuje merveilleux, což znamená báječný :-). Tady je recept:
Pusinkový dort s čokoládovou šlehačkou
Merveilleux au chocolat
Na korpus:
4 bílky
120 g cukru krupice
120 g cukru moučka
špetka soli
Na náplň:
400 ml smetany ke šlehání
130 g mascarpone (nebo lučiny, je to jiné, ale také dobré)
30 g cukru moučky
120 g tmavé čokolády
Na posypání:
kakaový prášek
moučkový cukr
rozdrobená pusinka
Na papír na pečení si vedle sebe nakreslíme dvě kružnice o průměru 18 cm. Papír otočíme (kružnice máme nakreslené tak, že jsou vidět i z rubové strany) a položíme
na plech na pečení.
Troubu zahřejeme na 120°C.
Bílky se špetkou soli vyšleháme do sněhu. Přisypeme cukr krupici a šleháme ještě nejméně pět minut, až je sníh úplně tuhý. Gumovou stěrkou (nebo vařečkou) vmícháme pečlivě moučkový cukr. Sníh přendáme do zdobicícho sáčku bez zdobicí hubičky a nastříkáme na nakreslená kola dvě velké pusinky. Začneme vždy od středu. Ze zbytku sněhu nastříkáme kolem menší pusinky. Pečeme 2 hodiny. Pak troubu vypneme, pootevřeme, dvířka zablokujeme v otevřené poloze dřevěnou vařečkou a necháme nejlépe celou noc dosušit v troubě.
Druhý den rozpustíme čokoládu s lžící vody v mikrovlnné troubě, rozmícháme ji hned s mascarpone a cukrem (nebo s lučinou a cukrem) dohladka. Smetanu vyšleháme, až dělá zobáčky, které se neohýbají. Opatrně do ušlehané smetany vmícháme čokoládovou směs.
Na jedno pusinkové kolo rozetřeme část krému, přiklopíme druhým kolem a zbytek krému rozetřeme na vršek a boky dortu. Povrch uhladíme, pocukrujeme moučkovým cukrem, kakaovým práškem a ozdobíme rozdrobenými pusinkami. Dáme na alespoň 4 hodiny chladit do lednice.
Dobrou chuť!