Než nám začne půst, ještě stihneme pár masitých receptů – dneska telecí ragú s cizrnou, zázvorem a hořčicí. Dala jsem sušený zázvor, protože se mi při četbě krkonošské kuchařky zastesklo po jeho chuti, ale pokud chcete, dejte klidně kousek čerstvého, oloupaného, nastrouhaného najemno.
Asi 5 – 6 porcí
800 g telecí kližky
2 hrnky předvařené cizrny
4 karotky
1 cibule
4 stroužky česneku
3 bobkové listy
velká hrst čertsvého tymiánu, svázaného provázkem
1 vrchovatá polévková lžíce hrubozrnné hořčice
2 polévkové lžíce rajčatové pasty (po debatě se strávníky bych příště dala spíš plechovku sekaných rajčat)
kávová lžička sušeného zázvoru
1 polévková lžíce sladké papriky
1 dcl suchého bílého vína
1 dcl vývaru
sůl, pepř
olej
Suchou cizrnu den předem dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme přes noc bobtnat. Druhý den ve stejné vodě cizrnu uvaříme s jedním bobkovým listem ne úplně doměkka.
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a v rozehřátém oleji ho zprudka opečeme. Přidáme cibuli, nakrájenou na plátky, celý česnek a koření a opékáme asi deset minut. Pak přidáme víno, necháme odpařit. Do kastrolu dáme karotku, nakrájenou na špalíčky, cizrnu, hořčici a rajčatovou pastu, zalijeme vývarem a doplníme vodu, aby bylo maso ponořené. Dusíme za občasného zamíchání a dolévání tekutiny asi 2 hodiny. Posledních deset minut odklopíme pokličku a necháme šťávu zhoustnout. Ochutnáme, dosolíme případně a podáváme s bagetou nebo těstovinami, lyonskými noky, rýží.