Terina z kozího sýra a barevné řepy

Dnes je recept barevný. Bohužel na focení zašlo sluníčko, takže fotky jsou spíše melancholické, ale jídlo je to veselé a letní. Všem u stolu se barvičky líbily. Kombinace řepa – kozí sýr je osvědčená, takže tohle není nic nového, jen je to takové hraní si :). Ještě lépe by to vypadalo, kdyby se tady dala bez problémů sehnat řepa zvaná chioggia, která je po uvaření spíš růžová, než červená. Tahle červená bestie totiž všechno obarví až moc. Ale co naděláme, vypěstovat si ji neumím (a to jsem se o to seriózně pokoušela!), takže buďme pokorní. Udělejme se terinu z toho, co máme, k tomu salát, bagetku, víno a radujme se. Tady je recept:

Terina z kozího sýra a barevné řepy

Terina z kozího sýra a barevné řepy

2 malé žluté řepy, upečené a oloupané
1 malá červená řepa, upečená a oloupaná
125 g čerstvého sýra (a la Lučina)
125 g čerstvého kozího sýra
sůl, pepř
kapka vinného octa
olivový olej
pokrájená pažitka

Řepy si nakrájíme na tenké plátky, zarovnáme strany nožem, abychom získali čtverečky, ne kolečka (okrojky bez váhání sníme!). V misce si, každou zvlášť, ochutíme řepu solí, pepřem, octem a olivovým olejem. Sýry vymícháme dohladka.

Na rovnou plochu (nebo pokud máme malinkou formu na paštiku nebo biskupský chlebíček) si dáme potavinovou fólii a natřeme na ni vrstvu sýra asi o velikosti 15 x 5 cm. Poklademe plátky řepy. Znovu potřeme sýrem, znovu poklademe řepou. A znovu. Střídáme barvy, jak se nám líbí. Končíme vrstvou sýra. Zabalíme do fólie a vytvoříme hezký váleček, který dáme na dvě hodiny ztuhnout do lednice.

Po dvou hodinách ho vybalíme, vyválíme ho ze všech stran v posekané pažitce a krájíme ostrým nožem na plátky. Podáváme s čerstvým pečivem, toastíky a olivovým olejem. Dobrou chuť!

Terina z kozího sýra a barevné řepy
Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.