Tuňákový tatarák

Tuňákový tatarákDnešní recept nepotřebuje dlouhý úvod. Tataráky všech druhů mám moc ráda, ale tuňákový tatarák asi nejraději. No, možná hned po hovězím. Trochu mě při konzumaci trápí svědomí, ale snažím se kupovat aspoň tuňáky, lovené na vlasec a opravdu jenom párkrát do roka. Přestanu se vymlouvat, tady je recept:

Tuňákový tatarák

300 g čerstvého tuňáka
1 malý stroužek česneku
kousek čerstvého zázvoru
1 polévková lžíce směsi sezamových semínek (černý a světlý sezam)
1 maličká šalotka
1 zelená cibulka (jen nať)
1-2 lžičky sezamového oleje
špetka chilli nebo piment d ´Espelette
sůl

Tuňákový tatarákZálivka:
2 polévkové lžíce limetkové šťávy
1 polévková lžíce světlé sojové omáčky
hrst čerstvého koriandru
1 polévková lžíce olivového oleje

Smícháme všechny přísady na zálivku a necháme stranou. Se sojovou omáčkou opatrně, vždycky se dá přidat, ale ubrat už ne. Příliš sojovky přehluší všechny ostatní chuti.

Tuňáka posekáme najemno, stejně jako ostatní ingredience. Smícháme dohromady, přidáme sezamová semínka a koření, nesolíme moc, zálivka je  mírně slaná díky sojové omáčce. Necháme chvíli rozležet v chladnu.

Rozdělíme tuňákový tatarák na talířky, pokapeme zálivkou a podáváme třeba s opečeným toastem a trochou salátu z polníčku. Tuňákový tatarák

 

 

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.