Začíná sezóna mladé zeleniny a ovoce. Červen je krásný měsíc. Zásobuje nás spoustou rozkošných plodin, které ve zbytku roku nejsou, nebo když jsou, ne v uspokojivé formě – jahodami, třešněmi, křupavou zeleninou a malými žlutými brambůrkami, které stačí namočit na chvíli do vody a zatřepat hrncem a jsou oloupané. Tentokrát jsem tyhle poklady využila na přípravu jednoduchého receptu takříkajíc „z jednoho plechu“. Vepřová pečeně je v tomhle případě pečená s bylinkami a novými brambory a česnekem, ke konci pečení můžeme a nemusíme přidat mladé karotky, předem glazované se lžičkou cukru. Pro milovníky česneku je to vyložená delikatesa, česnek pečený v košilce je jemný, měkký a skvěle doplňuje chuť masa a pečených brambor. Ještě poslední poznámka – nepřetáhněte dobu pečení masa. Kdybyste pečeni pekli moc dlouho, budete mít místo šťavnatého masa tvrdou cihličku. Tak a tady je konečně recept:
pro 6 strávníků
Vepřová pečeně s novými brambory a česnekem
1 pěkná vepřová pečeně, asi 1,2 kg
1 – 2 velké hlavy nového česneku
800 g malých nových brambor
hrst čerstvého tymiánu (použila jsem citrónový)
2 snítky rozmarýnu
250 ml velmi silného vývaru (nejlepší je domácí demi-glace, ale použijte klidně nějakou kvalitní kostku, nebo bujón v prášku)
pár lžic sádla
1 cibule
olivový olej
sůl, pepř
svazek mladé mrkve
cukr, sůl,pepř, olej
Troubu zahřejeme na 240°C.
Pečeni omyjeme, sádlo na povrchu nakrojíme ostrým nožem do mřížky, do zářezů dáme pár plátků česneku. Pečeni pěkně svážeme provázkem, osolíme, opepříme, pod provázek zasuneme větvičky tymiánu a rozmarýnu.
Brambory odrbeme houbičkou, osušíme. Stroužky česneku oddělíme od sebe, ale neloupeme, necháme je v košilkách.
Na hlubší plech dáme pár lžic sádla, doprostřed posadíme pečeni, brambory a česnek nasypeme kolem, přidáme ještě lžičku sádla na maso, zbylé bylinky poházíme kolem a vsuneme do trouby. Po 15 minutách snížíme teplotu na 200°C a pečeme dalších 45 minut. Pravidelně mícháme brambory s česnekem. Po uplynutí této doby přilijeme na plech vývar, promícháme, přelijeme pečeni a pečeme, dokud šťáva nezhoustne (asi 10 minut). Zároveň s vývarem přidáme i mrkvičky, připravené způsobem popsaným níže.
Zatímco se maso peče, připravíme si mrkve. Oloupeme je, dáme do kastrůlku s trochou oleje, osolíme, opepříme, přisypeme lžičku cukru a dusíme asi 20 minut. Občas podlijeme lžící vody, aby se nám mrkvičky nepřipálily.
Podáváme pečeni horkou, obloženou brambory, stroužky česneku a mrkvičkami, přelitou šťávou z pečení.
Dobrou chuť!