Mujaddara neboli čočka s rýží

Mujaddara neboli čočka s rýžíMujaddara (čteme mužadara) je jídlo, rozšířené po celém Středním a Blízkém  východě. V různých oblastech se bude jemně lišit v použití koření, ale postup je vždy stejný. Čočka se smíchá s rýží. Pro dobrý výsledek je důležité použít dobré suroviny a nepřevařit ani čočku, ani rýži. Pokud máte možnost, kupte si čočku drobnozrnnou, k dostání bývá v obchodech s arabskými potravinami. Pokud použijete naši velkozrnnou čočku, namočte ji nejdřív na hodinu do studené vody a vařte za stálého dozoru, aby se vám nesvlékla ze šlupek. Někdy, když nemáme chuť na kořeněné jídlo, dělám čočku s rýží po našem, bez koření, opepřím, cibulku nakrájím nadrobno, vmíchám přímo do směsi a kdo chce, trochu si přikyselí. Je to na vás. A tady je originál recept – mujaddara neboli čočka s rýží :

zhruba pro 6 strávníků

200 g drobnozrnné čočky
200 g rýže basmati
3 polévkové lžíce olivového oleje
1/2 kávové lžičky římského kmína
1/2 kávové lžičky kurkumy
1/2 kávové lžičky skořice
sůl

2 větší cibule
olej na smažení

na omáčku:
bílý jogurt
1 – 2 stroužky česneku
sůl
trochu olivového oleje

hrst posekané plocholisté petrželky

Mujaddara neboli čočka s rýžíČočku přebereme, propláchneme. Dáme ji do hrnce do studené vody, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Slijeme a necháme stranou.

Troubu zahřejeme na 120°C.
Rýži dobře propláchneme. V kastrolu rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme koření a několik vteřin restujeme. Přisypeme rýži a dobře promícháme, aby se všechna zrnka obalila v koření. Zalijeme vodou tak na prst nad rýži, osolíme, přiklopíme  a kastrol dáme do vyhřáté trouby na 22 minut (je to asi legrační, ale je to čas, který si vždycky nastavím na minutce).

Mezitím, co se dusí rýže, připravíme cibuli. Oloupeme ji, rozpůlíme podélně a nakrájíme co nejtenčí plátky. Rozehřejeme v malém kastrůlku olej, musí ho být tolik, aby cibule byla ponořená. Nebojte se, olej nevyhodíte, když ho po dosmažení slijete přes sítko, budete mít krásně cibulí ovoněný olej, který můžete použít znovu. Do rozehřátého oleje vsypeme cibuli a za občasného míchání smažíme. Trvá to dost dlouho, tak na cibuli nezapomeňte, ke konci už proces postupuje dost rychle! Jakmile se tedy začne cibule barvit dohněda, nespouštíme ji z očí a připravíme si talíř s papírovou  utěrkou. Když má cibule požadovanou barvu – zlatohnědou – vypneme sporák a vybereme cibuli na papírovou utěrku, abychom ji zbavili přebytečné mastnoty.

Jogurt smícháme se solí, kapkou olivového oleje a s rozmačkaným česnekem. Dáme do lednice.

Mujaddara neboli čočka s rýžíRýži vytáhneme z trouby, zrníčka nakypříme vidličkou a necháme odejít páru. Potom smícháme rýži s čočkou a petrželkou. Ochutnáme, dosolíme a servírujeme teplé, vlažné nebo vychladlé posypané smaženou cibulí a s jogurtovou omáčkou, kterou si každý poslouží podle své chuti. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

3 komentáře

  • Eja napsal:

    Moc dobré to bylo. Ideální si myslím je něco mezi teplé a vlažné…druhá porce byla lepší než první:-)

  • Petra napsal:

    Díky za vyzkoušení, milá Ejo. Nejlepší je to, když je cibule ještě teplá a křupavá. Do druhého dne v lednici se chuti v jídle úplně ztratí.

  • Lenka napsal:

    Dekuji za tip. Recept jsem si upravila (alergie na mleko), zjednodusila (zbytky ryze), pouzila koreni garam masala a i tak to bylo moc dobre :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.