Dnešní recept je opět rajčatový. Rajčata jsou dnes všude. A je to dobře. Na rozdíl od jiných věcí, které jsou taky všude a dobře to není. Ale nebudu odbočovat. Pořád ještě je venku hezky a teplo a pořád ještě se dají pořádat pěkné dlouhé aperitivní večery a k takovému aperitivu se bude hodit pomazánka z pečených rajčat. Víc už mě nic nenapadá, takže tady je recept:
Pomazánka z pečených rajčat
500 g cherry rajčátek, nejlépe pevná soudkovitá
sůl
cukr
pepř
čerstvý tymián
bazalka
pár snítek fenyklu
olivový olej
balsamicový ocet
2 stroužky česneku
hrst pistácií nebo kešu oříšků
Troubu zahřejeme na 150°C.
Rajčátka přepůlíme a poskládáme na plech vyložený papírem na pečení řeznou plochou nahoru. Poprášíme špetkou cukru, špetkou soli, rozmístíme mezi rajčata česnek pokrájený na plátky, poklademe pár snítkami tymiánu. Pokapeme balsamicovým octem a olivovým olejem. Umístíme do trouby a pečeme asi hodinu, pak troubu vypneme a rajčátka v ní necháme úplně vychladnout. Když to uděláte jako já, že je v troubě zapomenete celou noc, bude to úplně nejlepší.
Odstraníme z rajčat tymián (lístečky zkusíme otrhat a ponechat), přemístíme je do mixéru i s česnekem, přidáme oříšky, trochu olivového oleje, bazalku a rozmixujeme dohladka. Dochutíme, možná přikápneme trochu citrónové šťávy a mažeme na opečené toasty nebo promícháme s uvařenými těstovinami nebo přidáme k pečené rybě nebo si do pomazánky máčíme hranolky nebo
grissini nebo nakrájenou mrkev…
Dobrou chuť!