Bageta natural

Bagety Slíbený recept :-). Je to opravdu snadné. Ale stejně jako běžná bageta z boulangerie to nemá dlouhou trvanlivost, což ale většinou ani nezjistíme, protože čerstvá bageta je opravdu moc dobrá. Základní trik je v tom, že těsto je opravdu hodně řídké, takže je nezbytné mít formu na bagety. Těsto můžeme připravit i den předem, v tom případě ho dáme přes noc kynout do chladna a ráno ho lehce promícháme a necháme znovu v teple vykynout. Velký rozdíl v chuti jsem ale nezaznamenala. A tady už je konečně recept s nejoblíbenějším poměrem pšeničné a špaldové mouky:

Bageta natural

225 g pšeničné hladké mouky
150 g špaldové hladké mouky
320-330 ml vlažné vody
12 g čerstvého droždí
10 g soli
1 kávová lžička medu

1 polévková lžíce drcených lněných semínek
1 polévková lžíce sezamu

Ve velké míse ve vlažné vodě rozmícháme med a rozdrobené droždí. V jiné míse smícháme ostatní přísady, vsypeme je do velké mísy a
mícháme vařečkou, až je těsto propojené. Trvá to jen krátce, nepropracováváme dlouho!

Přikryjeme mísu fólií, utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 a půl hodiny (dobře to jde např. v mikrovlnné troubě jen s rozsvíceným světýlkem).

Troubu zahřejeme na 230°C, nejlépe na horkovzduch.

Bagety Připravíme si formu na bagety, vyložíme si jednotlivé žlábky papírem na pečení. Vykynuté těsto nalijeme do jednotlivých žlábků, snažíme se ho rozdělit spravedlivě. Nožem se ho pokusíme umravnit a dát mu alespoň zdánlivě tvar bagety. Nemusíme se snažit nijak horlivě, nakonec se těsto stejně samo pěkně umravní a vytvoří bagetku. Vsuneme do vyhřáté trouby, na dno chrstneme půl skleničky vody a hned zavřeme dvířka. Pečeme asi 30 minut. Necháme úplně vychladnout na mřížce. Bagety

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.