Dnes pro vás mám ještě jeden recept, který by se mohl hodit na sváteční stůl. Jednoduchou kachní pěnu s pečenými jablky a rozinkami. Jednoduchou na přípravu, ale úžasnou ve výsledku. Místo kachních prsou se dá použít i jiná tmavší drůbež, spíš divoká, jako třeba bažant. Tak konec řečí, tady je recept:
z mého oblíbeného zdroje inspirace „un dejeneur de soleil“
Kachní pěna s jablky
na 4 porce
300 g libového kachního masa
250 ml šlehačky
1 šalotka
1 jablko s pevnou dužinou (typ Gala nebo Reneta)
50 g rozinek
máslo
trošku Cointreau, koňaku nebo dobré brandy
2 snítky tymiánu
sůl, pepř
troška másla na opečení jablka
Kachní maso nakrájíme na kostky, šalotku nadrobno. Smícháme maso se šalotkou v míse, osolíme, opepříme a pokropíme 6 polévkovými lžicemi alkoholu podle chuti. Přidáme tymiánové lístečky, rozinky, promícháme, překryjeme fólií a necháme marinovat nejméně 4 hodiny v chladu.
Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si do ní hluboký pekáč s horkou vodou.
Maso a rozinky vybereme z marinády. Maso rozmixujeme se smetanou, osolíme a opepříme znovu, je-li potřeba. Jablko nakrájíme na osminky a opečeme na másle dozlatova. Necháme vychladnout a nakrájíme na drobnější kousky.
Malé skleničky (125 ml) nebo jednu vhodně větší paštikovou formu naplníme do poloviny kachní pěnou, poklademe kousky jablek a rozinkami, překryjeme zbytkem pěny. Pár kousků jablek a několik rozinek položíme navrch.
Paštiku umístíme do vodní lázně – skleničky nebo forma by měly být do dvou třetin ponořené. Pečeme asi 20 minut, paštika se musí nahoře trochu zbarvit a musí být pevná na poťukání prstem. Pokud budete dělat paštiku v jedné větší formě, připravte se na to, že je hodně jemná a špatně se vyklápí, lepší je udělat individuální porce.
Podáváme teplé nebo vlažné, s trochou čerstvého hroznového vína a s opečeným toastem. Když přidáme do směsi k masu trochu pomerančové kůry, můžeme ji potom servírovat s pomerančovými filátky. Studená druhý den byla také výborná a o hodně lépe se porcovala.