Kořeněné špízy z vepřové panenky a lilku, pečené brambory a omáčka s pistáciemi a estragonem

Dnes jsem musela zvolit pro název receptu ryzí popisnost. Nelekejte se prosím komplikovanosti, je to zase úplně jednoduché a je to zase úplně vynikající. Zkuste opravdu vyzkoušet omáčku s pistáciemi a estragonem, protože je to bomba! Samotnou by mě to nenapadlo, recept je z časopisu Saveurs a přestože je z posledního čísla, měli jsme ho doma už několikrát. V původním receptu je maso jehněčí, ale to se mi v poslední době nedaří ulovit, takže jsem použila panenku, která mi připadá, že je strukturou podobná. Takže vzhůru na letní recept:

Kořeněné špízy z vepřové panenky a lilku

Kořeněné špízy z vepřové panenky a lilku

pro 4 strávníky

600 – 800 g vepřové panenky (nebo jehněčího hřbetu)
8 velkých brambor
1 pěkný lilek
stroužek česneku
několik větviček tymiánu

Na marinádu:
hrstička lístků tymiánu
lžíce chilli vloček
olivový olej
sůl, pepř

Na omáčku:
200 g zakysané smetany
50 g vyloupaných pistácií (mohou být i solené)
1/2 citrónu
2 větvičky estragonu

Na marinádu smícháme všechny přísady dohromady. Maso nakrájíme na větší kostky, promícháme s marinádou a necháme odležet aspoň hodinu.

Brambory omyjeme a vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Scedíme a necháme stranou.

Lilek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostky stejně velké, jako jsou kostky masa a lehce počesnekujeme. Pistácie nasekáme nadrobno, estragon pokrájíme též nadrobno. Smícháme kysanou smetanu, pistácie, estragon, osolíme, opepříme, přikápneme trochu citrónové šťávy a olivového oleje a necháme v lednici rozležet, než dopečeme špízy.

Na jehlice nebo špejle napichujeme střídavě kousky masa a lilku. Připravíme gril a grilujeme zároveň s brambory, rozpůlenými podélně. Pokud grilujeme v troubě, pečeme pod grilem z každé strany asi 10 minut, brambory přidáme v půlce pečení, řeznou stranou nahoru.

Podáváme se salátem a estragonovou omáčku. Dobrou chuť!

Kořeněné špízy z vepřové panenky a lilku
Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.