Mám moc ráda lilky – po všech stránkách. je to velmi estetická zelenina, za prvé. Je to variabilní zelenina, za druhé. Je to dobré, za třetí. Většinou je úprava rychlá, za čtvrté. Dalo by se ještě pokračovat, ale už dost řečí. Dnes si dáme krásný letní lilek plněný masovou směsí s rýží a s voňavým kořením ras-el-hanout. Pokud ho doma nemáte, nebojte se přidat do směsi na plnění lžičku skořice, hřebíček a pár kuliček nového koření. Doporučuji ale všem si ho pořídit, je to kouzelná přísada. Seženete ho v obchodech s arabskými a indickými potravinami.
pro 6 strávníků
2 velké lilky
300 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
200 g vařené rýže
5 zralých rajčat
1 cibule
3 stroužky česneku
půlka červené papriky
1 malá krabička rajčatové passaty
olivový olej
1 polévková lžíce koření ras-el-hanout
1 kávová lžička kurkumy
1 kávová lžička mletého koriandru
sůl, pepř
hrst zelených bylinek (petrželka, zelená cibulka, libeček, pažitka)
půl červené feferonky (nemusí být)
strouhaný sýr podle chuti (já dala gran padano)
Na omáčku:
bílý jogurt
česnek
nasekaná čerstvá máta
sůl
trochu citrónové šťávy
Lilky omyjeme, rozkrojíme podélně a nožem uděláme do dužiny hluboké zářezy v podobě mřížky. Polévkovou lžící lilky vydlabeme a necháme asi jen centimetr dužiny pod slupkou. Vydlabanou dužiny pokrájíme nadrobno. Vydlabané lilky naskládáme netěsno do vymazaného pekáče a potřeme je i uvnitř olivovým olejem.
Troubu rozehřejeme na 200°C.
Na pánvi rozpálíme olej, orestujeme cibuli a feferonku, nakrájenou na tenké plátky, přidáme maso a opékáme. Když maso pustí šťávu, přisypeme všechno koření a mícháme, dokud se všechna voda nevydusí. Přidáme rajčata, pokrájenou papriku, lilkovou dužinu, rýži, rozmačkaný česnek a bylinky a dusíme asi deset minut. Směsí naplníme vydlabané lilky, posypeme sýrem, podlijeme passatou a pečeme asi 35-40 minut.
Podáváme horké nebo vlažné se studenou jogurtovou omáčkou (všechny přísady smícháme – záměrně neuvádím poměry, protože každý má rád v omáčce jinou chuť, někdo přidá nebo ubere česneku, někdo mátu).