Omeleta tří barev

Další recept po pauze a zase vrstvy! A to ještě nevíte, že další v záloze je taky vrstevnatý. No co, někdy se to tak sejde. Tahle omeleta je hezká a je dobrá i studená, takže je to ideální jídlo na cestu, nebo na piknik, nebo na návštěvu, když chceme přinést něco veselého. Nají se z ní pohodlně pět strávníků (nesmí to být žádní Otesánci samosebou!). Tady je recept:

12 vajec
2 střední mladé cukety
2 stroužky česneku
2 větší červené papriky (lépe dlouhé tenkostěnné)
4 jarní cibulky i s natí
hrst nasekané petrželky
80 g strouhaného parmezánu nebo jiného sýra, který máte rádi
sůl, pepř, muškátový oříšek
olivový olej
3 lžíce mléka

Troubu zahřejeme na 180°C. Připravíme si dortovou rozevírací formu o průměru 20 cm. Dno a stěny vymažeme trochou másla a vyložíme papírem na pečení. Je lepší si vystřihnout kolo na dno a pruhy na stěny, aby omeletový koláč hezky vypadal.

Vejce budeme používat po čtyřech. Postupně si rozklepneme vždy čtyři do misky, rozšleháme se lžící mléka, solí, pepřem a strouhneme dvakrát muškátový oříšek. Kdo víc solí, asi si osolí i zeleninové směsi, já už nesolila.

Cuketu nakrájíme nadrobno, v pánvi o průměru 20 cm ji několik minut restujeme na oleji, přidáme rozmačkaný česnek. Když cuketa pustí skoro všechnu vodu a začne se barvit, zalijeme ji připravenými čtyřmi vejci a uděláme omeletu. V průběhu pečení nadzviháváme vaječnou hmotu, aby se ještě syrová vejce dostala dospodu a aby se cuketa v omeletě rovnoměrně rozprostřela. Omeletu neobracíme a přesuneme do dortové formy.

Totéž provedeme s paprikami. Nakrájíme je na kostičky, opečeme na pánvi na trošce oleje a zalijeme čtyřmi rozšlehanými vejci. Neobracíme a sesuneme do formy na první omeletu.

Cibulky nakrájíme i s natí nadrobno, orestujeme, zalijeme vejci, zasypeme sýrem a petrželkou a stejným způsobem upečeme omeletu. Sesuneme ji na první dvě vrstvy, posypeme povrch ještě trochou sýra a pečeme 30 minut.

Po vychladnutí přesuneme na servírovací talíř a krájíme jako dort. S hlávkovým salátem (dali jsme si klasiku s octovou vodovou zálivkou) je to perfektní. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.