Dnes zase jedna rychlovka. A ještě k tomu podle toho, co lednice dala. Venku vichřice, vevnitř rýmička, kašlík, hm, hm. Pohled do lednice odhalil krabici povadlého špenátu, kousek lososa (hurá!), zapomenuté žampiony a pár chilli papriček. Rýži mám doma pořád, protože odmalička jsem rýžofil, tak vzhůru do práce! Chvilku jsem váhala nad postupem, ale chtěla jsem něco na lžíci a vyšla mi následující smažená rýže. Bylo to moc dobré! V receptu není zázvor, který jsem neměla, ale myslím, že příště to zkusím s ním. Tady je recept:
Smažená rýže s lososem, špenátem a žampiony
300 g uvařené rýže
250 g lososa bez kůže
asi 300 g mladého špenátu
250 g malých žampionů
1 malá cibule
2 stroužky česneku
půlka červené chilli papričky
špetka kmínu
červený pepř
sůl, pepř
čerstvá petrželka, koriandr
citrónová šťáva
sójová omáčka tmavá
kousek másla a olej
50 ml bílého
Špenát spaříme v hrnci, až pustí skoro všechnu vodu. Scedíme, vymačkáme a necháme stranou. Žampiony neloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli, česnek a papričku nakrájíme nadrobno. Lososa nakrájíme na kostky, osolíme mírně, přidáme lžičku červeného pepře a promícháme.
V pánvi na kousku másla orestujeme žampiony, osolíme, opepříme, přidáme kmín a dusíme, dokud se neodpaří všechna voda a žampiony se nezačnou opékát. Přilijeme víno a znovu necháme odpařit. Ve chvíli, kdy se žampiony znovu začínají opékat, vmícháme petrželku a odstavíme. Žampiony přendáme do misky a ve stejné pánvi na oleji orestujeme cibuli,česnek, papričku. Po malé chvilce přidáme lososa. Mícháme a opékáme, losos se nám rozpadne na malé kousky, ale to nevadí. Přidáme lžíci až dvě citrónové šťávy, lžíci sójové omáčky a odstavíme. Směs přesuneme do misky. Pánev si vytřeme, nalijeme znovu trochu oleje, přidáme rýži, promícháme, přidáme špenát a mícháme, až se rýže začne přichytávat ke dnu. Podáváme buď rýži, houby i lososa zvlášť, posypané bílým a černým sezamem, nebo prostě všechno smícháme dohromady, posypeme sezamem, popadneme lžíci a jíme z pánve :-).
Dobrou chuť!