Dnešní recept, Timballino di melanzane aneb lilkový dortík, je tak letní, jak jen recept může být. Našla jsem ho ve svém oblíbeném časopise Saveurs, kde je dílem Laury Zavan , která má krásné a fundované stránky, věnované italské kuchyni. Recept pochází ze Sardínie a nebojte se použití octa do zeleninové směsi. Jak jsem zjistila, v horkých oblastech Itálie se ocet v tomhle množství používá běžně. Asi se pak věci méně kazí. Tak tady je recept:
Timballino di melanzane aneb lilkový dortík
3 – 4 lilky
2 červené papriky (nebo směs barev, mohou být i pálivé)
4 střední rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
několik snítek tymiánu
hrstička bazalky
3 polévkové lžíce bílého vinného octa
5 polévkových lžic olivového oleje
sůl, pepř
Lilky oloupeme, slupku si ponecháme pro pozdější použití, nakrájíme oloupané lilky na dvoucentimetrové kostky a necháme je v cedníku vypotit, pro ten účel je posypeme dvěma lžičkami hrubé soli.
Mezitím si nakrájíme cibuli a česnek nadrobno, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na osminky. Papriky nakrájíme na malé kousky.
V pánvi rozehřejeme část oleje, restujeme cibuli, když se začne mírně chytat, přidáme papriky a po asi pěti minutách rajčata, polovinu česneku a lístky tymiánu. Osolíme, opepříme a dusíme asi 5 minut. Pak přidáme ocet a dusíme na mírném ohni dalších 20 minut. Nakonec vmícháme polovinu bazalky.
Troubu zahřejeme na 200°C. Na plech vyložený papírem na pečení dáme vymačkaný lilek, pokapeme zbytkem oleje, přidáme česnek, pár větviček tymiánu a pečeme zhruba 25 minut, několikrát promícháme.
Zbylé slupky nakrájíme na drobné proužky a v pánvi opražíme na kapce oleje dokřupava. Osušíme na papírové utěrce.
Do kulaté formičky o průměru 8 cm dáme vždy dvě lžíce lilku, dvě lžíce zeleninové měsi, zopakujeme. Povrch dortíčku posypeme bazalkou a opraženou lilkovou slupkou. Podáváme s focacciou. Dobrou chuť!
1 komentář
Asi nebudu čekat na léto, už se mi sbíhají sliny :-)