Timballino di melanzane aneb lilkový dortík

Dnešní recept, Timballino di melanzane aneb lilkový dortík, je tak letní, jak jen recept může být. Našla jsem ho ve svém oblíbeném časopise Saveurs, kde je dílem Laury Zavan , která má krásné a fundované stránky, věnované italské kuchyni. Recept pochází ze Sardínie a nebojte se použití octa do zeleninové směsi. Jak jsem zjistila, v horkých oblastech Itálie se ocet v tomhle množství používá běžně. Asi se pak věci méně kazí. Tak tady je recept:

Timballino di melanzane lilkový dortík

Timballino di melanzane aneb lilkový dortík

3 – 4 lilky
2 červené papriky (nebo směs barev, mohou být i pálivé)
4 střední rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
několik snítek tymiánu
hrstička bazalky
3 polévkové lžíce bílého vinného octa
5 polévkových lžic olivového oleje
sůl, pepř

Lilky oloupeme, slupku si ponecháme pro pozdější použití, nakrájíme oloupané lilky na dvoucentimetrové kostky a necháme je v cedníku vypotit, pro ten účel je posypeme dvěma lžičkami hrubé soli.

Mezitím si nakrájíme cibuli a česnek nadrobno, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na osminky. Papriky nakrájíme na malé kousky.

Timballino di melanzane lilkový dortík

V pánvi rozehřejeme část oleje, restujeme cibuli, když se začne mírně chytat, přidáme papriky a po asi pěti minutách rajčata, polovinu česneku a lístky tymiánu. Osolíme, opepříme a dusíme asi 5 minut. Pak přidáme ocet a dusíme na mírném ohni dalších 20 minut. Nakonec vmícháme polovinu bazalky.

Troubu zahřejeme na 200°C. Na plech vyložený papírem na pečení dáme vymačkaný lilek, pokapeme zbytkem oleje, přidáme česnek, pár větviček tymiánu a pečeme zhruba 25 minut, několikrát promícháme.

Zbylé slupky nakrájíme na drobné proužky a v pánvi opražíme na kapce oleje dokřupava. Osušíme na papírové utěrce.

Do kulaté formičky o průměru 8 cm dáme vždy dvě lžíce lilku, dvě lžíce zeleninové měsi, zopakujeme. Povrch dortíčku posypeme bazalkou a opraženou lilkovou slupkou. Podáváme s focacciou. Dobrou chuť!

Timballino di melanzane lilkový dortík
Print Friendly, PDF & Email

1 komentář

  • Anče napsal:

    Asi nebudu čekat na léto, už se mi sbíhají sliny :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.