Mramorová bábovka s dýní a čokoládou


Dnešní recept je barvami vyloženě podzimní. I vůní. Na první pohled mě zaujal (našla jsem ho na webu ). Navíc jsem měla ve špajzu dvě dýně a bábovka s dýní a čokoládou byl dobrý způsob, jak se jedné z nich zbavit :-). Je to výborný moučník, ne moc sladký, kdo by chtěl ještě lehčí chuť, může vynechat čokoládovou polevu. Tady je recept:

Bábovka s dýní a čokoládou
Bábovka s dýní a čokoládou

Mramorová bábovka s dýní a čokoládou

400 g červené dýně hokaido, neloupané, nakrájené na kostky
175 g oleje
4 velká vejce
160 g hnědého cukru
kapka vanilkové esence
250 g polohrubé mouky
1 kávová lžička prášku do pečiva
1 kávová lžička jedlé sody
1 kávová lžička skořice
1 kávová lžička mletého zázvoru
1 kávová lžička perníkového koření
špetka soli

25 g kakaového prášku
2O g cukru
40 g silné kávy

na polevu:
170 g tmavé čokolády
125 g smetany

bábovka s dýní a čokoládou
bábovka s dýní a čokoládou

Předehřejeme troubu na 180°C. Vymažeme bábovkovou formu máslem a vysypeme hrubou moukou.

Dýni dáme do misky, kterou můžeme dát do mikrovlnné trouby, uzavřeme hermeticky a dáme do mikrovlnné trouby na 5 minut. Dýně musí být pěkně měkká. Rozmixujeme a necháme vychladnout. Ve větší misce potom smícháme všechny přísady. Pořádně rozmícháme, až nám vznikne hladké řidší těsto. Rozdělíme ho na dva díly, jeden třetinový, jeden dvoutřetinový.

Kakao smícháme s 20 g cukru a kávou. Vzniklou kašičku vmícháme do menší části dýňového těsta.

bábovka s dýní a čokoládou
bábovka s dýní a čokoládou

Do formy nalijeme část neobarvenou, potom část obarvenou kakaem a nakonec zakončíme zase neobarvenou částí těsta. Vezmeme špejli a těsto ve formě trochu promícháme, abychom docílili hezkého mramorování (což se mi moc nepovedlo, udělala jsem totiž obě části těsta stejně velké).

Pečeme asi 40 – 45 minut. Vyndáme formu z trouby, necháme chvíli vychladnout, vyklopíme bábovku na mřížku a necháme vychladnout úplně.

Čokoládu rozpustíme ve smetaně, rozmícháme a polevou polijeme vychladlou bábovku. Necháme někde v chladnu ztuhnout a rozležet. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář