Dnešní recept se nese ve jménu za a) chřestové sezóny a za b) ve jménu vyčištění ledničky. Po jednom nedávno zrealizovaném receptu zbyly nakládané citróny a k tomu se ze všech stran hrnou dodávky chřestu. Zároveň se strávníci dožadují rychlé a chutné stravy. Ze všech těchto aspektů vznikl dnešní recept. Nakládané citróny se konečně dostanou koupit v mých oblíbených obchodech s arabskými potravinami, třeba tady. Nepražským se omlouvám, musíte si vyšpiónit lokální zdroje. Tady je recept:
Salát s těstovinami, lososem a nakládaným citrónem
250 g těstovin podle nálady a stavu špajzky, u mne to byly torti, neboli vrtule
250 g čerstvého lososa
půl limetky nebo citrónu
několik stonků chřestu
1 větší pórek, jen bílá část
2 jarní cibulky i s natí
2 stroužky česneku
1 nakládaný citrón
pír cherry rajčat
olivoý olej
červený pepř
sůl, pepř
bazalka
Lososa zbavíme kůže, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, okořeníme červeným pepřem, zakápneme olivovým olejem a šťávou z limetky nebo citrónu a necháme marinovat.
Z očištěného chřestu (odlomíme tuhé spodky stonků, zbytek oloupeme, kromě hlaviček) odkrojíme hlavičky a zbytek chřestu nakrájíme na kolečka. Hlavičky podélně překrojíme. Pórek, cibulky a česnek nakrájíme nadrobno. Rajčátka přepůlíme. Nakládaný citrón rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky.
Těstoviny uvaříme podle návodu a udržujeme v teple. Trochu vody z vaření si necháme.
Mezitím si na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a opečeme hlavičky chřestu. Osolíme a když začnou lehce hnědnout, můžeme zalít kapkou bílého vína a necháme odpařit. Nemusíme, můžeme víno raději vypít a chřest odložíme stranou. Pánev vytřeme ubrouskem, rozehřejeme další lžíci kousky lososa. Opékáme jen chvilku, jen aby chytly barvu a hned je také dáme stranou. Pánev znovu očistíme, rozehřejeme další lžíci oleje a přihodíme pórek, chřestová kolečka, cibulku a česnek. Opékáme asi pět minut, zalijeme vodou z těstovin, asi dvěma naběračkami, osolíme, opeříme, přidáme citrón a dusíme dalších pět minut. Přidáme rajčátka a už nevaříme.
Těstoviny v míse promícháme se zeleninovou směsí, přidáme čerstvou bazalku, kousky lososa a hlavičky chřestu a podáváme teplé nebo vlažné.
Dobrou chuť!