Banjan Bourani – lilek s jogurtovou mátovou omáčkou


Jedná se o recept původem z Afghanistaánu. Jogurtová omáčka tchaka je v podstatě libanonská labneh, okapaný jogurt s trochou soli, česnekem a mátou. V souvislosti s dušeným opečeným lilkem je to boží :- ).

Zdrojem byl web Un grain de flolie

Pro asi 6 osob
Banjan bourani2 lilky
3 velká zralá rajčata
1 červená paprika
1 červená cibule
1/2 kávové lžičky kurkumy
špetka kajenského pepře
špetka šafránu
1 dcl vody
olej, sůl,  pepř

na omáčku tchaka:

1 jogurt cca 250 ml
1 stroužek česneku
12 velkých lístků máty, nasekaných nadrobno
sůl

Jogurt s malou lžičkou soli si necháme okapat v sítku, nejlépe přes noc, vmícháme utřený česnek a mátu. Uschováme v lednici.

Banjan bourani IV

Lilky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme v sítu asi čtvrt hodiny vypotit. Šafrán necháme namočit ve sklence vlažné vody. Rajčata nakrájíme na kolečka, cibuli a papriku na proužky. Lilky osušíme, v kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a lilky postupně opečeme dohněda. Odložíme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný olej, olej od smažení slijeme, dáme do kastrolu čistý, orestujeme cibuli a když začne lehce hnědnout, začneme na ni vrstvit rajčata, lilky, papriky, každé patro vždy okořeníme, končíme lilkem. Zalijeme sklenkou vody se šafránem, přiklopíme a necháme 10 minut dusit. Po deseti minutách opatrně zamícháme, ale tak, abychom neporušili vrstvy. Pak znovu přiklopíme a dusíme ještě asi 30 – 40 minut. Hlídáme, případně dolijeme trošičku vody. Omáčka má být hustá.

Na mísu nalijeme trochu jogurtové omáčky, na ni navršíme lilky a znovu polijeme jogurtovou omáčkou. Podáváme s rýží nebo plackou, já udělala naan.

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (6 komentářů)

  • glama
    12.7.2015 at 14:04

    Moje nejoblíbenější jídlo z lilku!
    Tchaku dělám z řeckého jogurtu Eridanous z Lidlu a, proti receptu, nedělám jako labneh. Omáčka je tedy trochu řidší.
    Fantastické jídlo, kdo ochutnal, vyžaduje recept. Děkuji :-)

    • Petra
      23.7.2015 at 20:27

      Díky za komentář, glamo. Ano, jogurt se nemusí nechat odkapávat, záleží na chuti.

  • 3.4.2015 at 0:36

    Dnes jsem si to dal u mych Afghanskych znamych a jsem se divil ze jsem recept nasel v Cestine, Diky za to!

    • Petra
      3.4.2015 at 10:53

      To mě moc těší, opravdu. Doufám, že se podle receptu povede. Je to moje snad nejoblíbenější lilkové jídlo. Perská a afghánská kuchyně je úžasná!

  • Lenka Lánská
    26.5.2014 at 9:16

    Ja,natürliche…:-)

    • Petra
      26.5.2014 at 12:42

      Zajímavý komentář, ale chtělo by to rozvést…

    Váš komentář