Dnešní recept je vytažený z jednoho dávného čísla Cuisine et Vins de France. Pokud čekáte návštěvu, u které nevíte, co má ráda, je tohle docela spolehlivý tip na předkrm. Chutná to každému. A s výběrem sýra si můžeme pohrát. Tentokrát jsme použila (omylem!) Nivu extra a bylo to výborné. V originále se hrušky plní baskickým ovčím sýrem Ossau-iraty, samotným a nahrubo nastrouhaným, a je to také moc dobré. Hrušky v růžovém kabátku plněné sýrem:
pro 4 strávníky
4 menší hrušky
8 dlouhých a tenoučkých plátků uzené pancetty nebo guanciale
1 Lučina
125 g sýra s modrou plísní
hrst vlašských ořechů
pár lístků bazalky
polévková lžíce červeného vinného octa (ze sherry, nebo ořechového)
pepř
250 ml výraznějšího bílého vína, pinot gris třeba
250 ml vody
1 kávová lžička cukru
Hrušky oloupeme a ponecháme jim šťopku. Víno s vodou a lžičkou cukru přivedeme k varu a vložíme do něj hrušky. Vaříme zvolna 10 minut. Poté hrušky
vyndáme a necháme okapat.
Mezitím smícháme Lučinu s rozmačkaným modrým sýrem, podrcenými ořechy, octem a natrhanými lístky bazalky.
Troubu zahřejeme na 230°C.
Vychladlé hrušky zespodu opatrně vydlabeme, naplníme směsí sýra a postavíme vedle sebe do mělké zapékací misky, lehce vytřené olejem. Každou hrušku pevně obtočíme dvěma plátky slaniny, tak, abychom uzavřeli i otvor naplněný sýrem, a připevníme je párátkem. Pořádně je popepříme a pečeme kolem 10 minut, až je slanina pěkně dočervena opečená a sýr uvnitř roztavený.
Podáváme se zeleným salátem a opečenými toasty. Dobrou chuť!